I rigtig mange hjem findes der trægulve. Men mange af disse gulve har mistet pusten og gløden, og glæden ved de smukke planker er langt fra ligeså høj, som dengang de blev lagt. Men det er da også naturligt. Tænk over hvor meget slid dine gulve modtager, og husk så på at det måske også er mange år siden, de blev lagt eller slebet sidst.

Det er ikke sikkert, at du har lagt mærke til det. Men muligvis har dit plankegulv med tiden tabt lidt af det smukke udseende, som det havde, dengang du flyttede ind. Hvis det forholder sig sådan, så kan det være, du bør læse med her. Vi bringer nemlig tips og forslag til, hvordan du puster nyt liv i de gamle brædder.

Vedligeholdelse og rengøring

Forskellige typer af trægulve kræver forskellige niveauer af vedligeholdelse. Nogle gulve bør du eksempelvis aldrig vaske, mens andre gulve kræver olie. Uanset type trægulv så er regelmæssig vedligeholdelse en nødvendighed.

Først og fremmest er det altid en god idé at forebygge mængden af smuds og skidt, som du slæber med ind. Det er ofte det, som er hårdest ved dit gulv. Derudover er der en lang række foranstaltninger, behandlingsmetoder og rengøringsmidler, som skal bruges, afhængigt af hvilket gulv du har. Hvis du er i tvivl om noget, så vil det oftest være bedst at kontakte en professionel. Tag eventuelt kontakt til GkService på www.gkservice.dk for information om vedligeholdelse samt et uforpligtende tilbud på slibning af dit gulv.

Nyt gulv

Er det for sent at redde gulvet med slibning, eller vurderer du, at tiden er inde til et helt nyt gulv, så er der en række ting, du skal være opmærksom på. Heriblandt bør du overveje materialevalg, hårdheden, udseendet og mængden af vedligeholdelse.

Når du vælger materiale, så er det mest afgørende, om gulvet skal være massivt eller parketopbygget. Den største forskel her er hovedsagelig pris og levetid. Disse to hænger naturligvis sammen.

Når du skal vælge type, så er det typisk for danskerne at vælge imellem plankegulv, parketgulv og stavparket gulv.

Plankegulvet er roligt, ensartet og smukt, og det er valget, du skal tage, hvis de naturlige linjer i træet virkelig skal komme til sin ret. Træet arbejder dog med tiden på grund af skift i luftfugtigheden, så med et plankegulv kan der opstå revner mellem brædderne. Det er dog op til dig, om du synes, det er flot og naturligt eller ej. Det afhænger sandsynligvis også af, hvilken type hjem du bor i.

Parketgulvet består af planker, som er samlet af mindre træstave. Således får gulvet et andet udtryk end ved plankegulvet, og farvenuancerne vil være den store forskel herfra. Derfor vil du få mere farvespil i parketgulvet end i plankegulvet, men samtidig et mindre naturligt spil. En fordel her er, at der er langt mindre risiko for, at brædderne slår revner med tiden.

Uanset hvad du søger til dit hjem, så bør du altid kontakte en professionel, inden du tager den endelige beslutning.

Advertisement