Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til

Det store spørgsmål – skal jeg købe eller blot bo til leje? Det er et spørgsmål, som forbavsende mange stiller sig selv i løbet af livet. Umiddelbart virker det meste oplagt at købe et hus, men så alligevel ikke. Med ejerskabet følger nemlig en række tunge udgiftsposter såsom grundskyld og boligskat. Det i sig selv er måske til at overkomme, men foruden disse statslige afgifter følger også omkostninger til diverse forsikringer eventuelle tilbygninger mm. Bor du til leje, er det udlejers ansvar. Omvendt har du ikke mange mulighed for medbestemmelse, når du blot er lejer. I denne artikel vil vi kort opridse fordele og ulemper ved henholdsvis at købe og leje.

At bo i lejebolig

Bor du i en lejebolig, kan du på mange måder juble over din situation. Du får boligstøtte, som dækker en betydelig del af dine månedlige udgifter. Typisk dækker boligstøtte eller boligsikring 15-30 % af lejeboligens samlede udgifter, hvilket er forholdsvis meget. En anden fordel ved at leje er som bekendt, at du ikke skal spytte kroner i statskassen for din bolig – det er udlejer, der er ejer, og det er således også ham, der skal betale boligskatter og afgifter. Desuden er en lejebolig en smule mere fleksibel end et hus, hvor du som regel binder dig til ejendommen grundet dit realkreditlån. Omvendt har du ikke de samme muligheder for at ændre grundlæggende ved lejeboligen, som du har, når du ejer dit eget hus.

Er du blevet forelsket i ideen om at bo til leje i en såkaldt lejebolig, kan vi anbefale dig at besøge Danskboligformidling. Her finder du et enormt udvalg af hyggelige og rummelige lejeboliger, der kan danne ramme om dit liv.

Herre i eget hus

Foretrækker du at være herre i eget hus, skal du naturligvis ikke skriver under på en lejekontrakt. Som husejer bestemmer du suverænt selv, hvordan huset skal se ud – med forbehold for begrænsninger i din kommune eller i planloven. Det er en befriende følelse, som mange lejere nok misunder. Når du skal købe et hus, er der dog flere regler, du skal have styr på, hvilket kan være bøvlet, hvis du ikke har erfaring med love og paragraffer. Her kan du passende alliere dig med en erfaren boligadvokat, der har masser af solgte eller købte hus på CV’et.

En boligadvokat kan hjælpe med både rådgivning, sparring og vejledning ift. et salg eller køb. Desuden kan en boligadvokat udfærdige et såkaldt advokatforbehold i jeres købsaftale, så du kan annullere aftalen, selvom du har underskrevet denne. Det er en stor sikkerhed for dig som køber, da du ellers skal betale 1 % af købesummen i kompensation, hvis du springer fra. Det er penge, som de fleste nok kunne finde noget sjovere at bruge på, så pengene til en boligadvokat er i langt de fleste tilfælde rigtig godt givet ud. På Husadvokaten finder du nogle af landets mest kompetente boligadvokater, der kan vejlede dig til den ideelle bolighandel, så du kan få del i de mange fordele, der er ved at være ejer.

 

Advertisement